Saturday, August 2, 2008

Sa-ti cunosti greutatea naturala... si s-o accepti



Si daca greutatea este genetic determinata, ca si inaltimea? Si daca organismul nostru isi regleaza singur aportul caloric? Acest nou discurs al nutritionistilor anunta poate sfarsitul curelor de slabire. In orice caz, o adevarata schimbare de mentalitate.Nimeni nu isi doreste neaparat sa aiba 1,70 m cand masoara doar 1,65 m (poa­te doar purtand tocuri!). In schimb, nici nu mai numaram cati sunt cei care risipesc o energie nebuna pentru a slabi 5 kg! Si daca aceasta lupta e inutila? Bineinteles, greutatea depinde de raportul intre cantitatea de hrana si consum (activitatea fizica, metabolism de baza). Respectand aceasta logica, pentru a slabi e suficienta reducerea celei dintai si cres­terea celei de a doua. Dar nu e atat de simplu. Ca si pentru cea mai mare parte a variabilelor bi­ologice – temperatura, presiune arteriala, glicemie etc. – organismul este cel care regleaza masa grasa astfel incat ea sa fie relativ constanta. Aceasta reglare naturala se efectueaza in parte datorita senzatiei de foame sau de satietate, care ne permit sa ne controlam alimentatia. De aceea, pe termen lung, greutatea ma­joritatii dintre noi variaza putin. Un individ care ar consuma zilnic 2500 de calorii si ar manca, tot zilnic, 25 de calorii in plus – aici vorbim de o diferenta de 1% (echivalentul unei jumatati de iaurt natural) – s-ar ingrasa 9 kg in 10 ani. Concluzie: cei a caror greutate este stabila pe o perioada asa de lunga de timp isi ada­p­­tea­za nevoile alimentare consumului, cu o cres­tere sub 1%! Ei se afla la greutatea lor de e­­chilibru, acea greutate „naturala” pe care spe­cia­listii o numesc „set point”. Dar cum putem sti daca avem greutatea naturala? Set point inseamna greutatea stabilizata a unui individ care mananca numai in functie de senzatia de foame. Pentru a simplifica, persoanele care nu au absolut nici o problema cu alimentatia au greutatea lor naturala. Chiar daca aceasta greutate nu le convine... In acest punct incep problemele: pentru aceeasi inaltime, unii se opresc la 60 de kg, altii la 70 sau 80... Iar specialistii nu stiu cu adevarat de ce. Cercetarile merg in doua directii: explicatia genetica - probabil am mostenit de la stramosii nostri indepartati o anumita rezistenta la slabit (foarte utila atunci,in perioadele de foamete); explicatia sociologica - majoritatea oamenilor dispune de un sistem de reglare a greutatii care functioneaza convenabil in conditii de viata „normala”. Or, abundenta ofertei alimentare solicita excesiv acest sistem. De aici, numarul mare de persoane care au probleme cu greutatea. Persoanele a caror greutate naturala este depa­sita pot fi repartizate schematic in trei categorii: cei grasi „natural”, cei destabilizati sau cei nesatisfacuti cronic.Indivizii grasi In mod „natural” Greutatea lor naturala este depasita din cauza unor factori genetici, boli, tulburari hormonale, renuntare la fumat, consum de alcool sau medicamente... Ei mananca doar in functie de senzatia de foame, dar greutatea lor ramane in continuare mare. Slabitul devine atunci foarte dificil. Asta presupune ca ar trebui sa manance mai putin, astfel incat sa nu aiba niciodata senzatia de satietate, ceea ce pe termen lung este imposibil. Singura lor speranta raman cercetarile farmacologice. Doar un medicament care face sa scada greutatea naturala ar putea sa-i ajute sa sla­beasca pe cei obezi.Indivizii destabilizatiStres, oboseala, angoasa: ei confunda aceste simptome cu foamea si mananca atunci cand nu ar trebui. De fapt, mananca mai mult decat au nevoie pentru a se calma. Consumul unui aliment declanseaza o secretie de betaendorfine. Persoanele stresate au inteles in mod inconstient ca mancand diminueaza pe moment o stare de stres. De aici, riscul de a se obisnui sa manance din motive gresite si de a stoca un numar de calorii. Sistemul de regularizare este perturbat, iar greutatea naturala este depasita. Daca situatia continua, greutatea naturala va creste definitiv, iar slabitul va deveni imposibil. Cei care mananca mai mult decat le trebuie fac sa le creasca masa grasa. Adipocitele (celulele grase) cresc in volum. Pana aici, fenomenul este reversibil: pentru a slabi, este suficient sa manance din nou doar cand le este foame. Daca mananca in continuare mai mult, celulele grase ajung sa se multiplice, iar fenomenul devine ireversibil. Sistemul de regularizare se adapteaza noilor date si greutatea naturala se modifica. In loc sa se regularizeze la 60 de kg, organismul se regularizeaza la 80! Persoana respectiva s-a ingrasat definitiv. Pentru a nu ajunge aici, exista o singura solutie: analiza senzatiilor noastre alimentare. Sa stim cand ne este foame si sa evitam sa mancam pentru a satiface alte nevoi, ca de exemplu sa ne calmam furiile sau sa ne ascundem frustrarile.
Indivizii nesatisfacuti cronic

Greutatea lor naturala este normala, dar ei nu sunt satisfacuti si vor sa slabeasca.

Indicele de masa corporala (vezi explicatia de mai jos) mediu pentru o femeie este de 23. Greutatea ideala a unei femei in societatea noastra il situeaza insa in jur de 20! Este o aberatie! Greutatea naturala nu corespunde neaparat greutatii stabilite de medici, nici celei impuse de normele sociale, nici celei la care viseaza persoana respectiva.

O femeie a carei greutate naturala este de 63 de kg si care ar dori sa cantareasca 58 ar trebui sa se infometeze. Este ca si cum organismul ar trebui sa lupte in permanenta sa treaca de la 37°C la 36,5°C: energia cheltuita ar fi imensa si ar provoca tensiuni teribile. Cand te afli la greutatea naturala, este foarte greu sa slabesti. Cu atat mai mult cand te afli sub greutatea normala. Concluzie: fiecare isi poate alege drumul – sa lupti tot timpul impotriva naturii tale pentru a-ti modela silueta visurilor sau sa inveti sa te accepti asa cum esti. Aici incepe etapa cea mai delicata, dar, fara indoiala, si cea mai sanatoasa.Un calcul simplu

Andreea, 32 de ani, 1,68 m. Greutatea ei naturala stabilizata este de 64 de kg. Greutatea „de forma”, adica cea la care se simte bine, fiind atenta la ceea ce mananca si practicand o activitate sportiva, este de 61 de kg. Greutatea ideala, cea pe care si-ar dori-o este de 58 kg. Aceste trei valori se situeaza toate la capitolul „greutate normala”. Andreea ar putea chiar sa aiba 70 de kg si s-ar incadra tot la greutatea normala.O greutate care evolueaza cu timpul

De-a lungul vietii, greutatea noastra naturala fluctueaza. Ca un termostat care schimba reglarea temperaturii unei camere in functie de temperatura din exterior, acest „termore­gulator” ne face sa punem (sau, mult mai rar, sa pierdem) kilograme in anumite perioade ale vietii. Asta se intampla in perioada de crestere, la pubertate – aparitia „formelor” la fete si a muschilor la baieti – sau la menopauza...

De fapt, cu cat imbatranim cu atat muschii si osatura se diminueaza iar masa grasa creste. De aceea nu mai avem la 60 de ani acelasi corp ca la 20...

IMC, valoare de referinta Pentru medici, valoarea de referinta in materie de greutate este indicele de masa corporala (IMC). El se calculeaza impartind greutatea la inaltimea la patrat. Exemplu: pentru o persoana care masoara 1,60 m si cantareste 54 de kg, IMC este de 21,1, adica 54:2,56 (1,60x1,60).
Se considera ca „slab” inseamna un indice sub 18,5.
Greutatea normala pentru femei este intre 18,5 si 25, iar pentru barbati intre 20,5 si 25.
Intre 25 si 30 se situeaza supraponderalii.
Peste 30, medicii vorbesc despre obezitate.

Ca o curiozitate, IMC al celor mai „slabe“ top modele se situeaza in jur de 15!

No comments: