Tuesday, March 2, 2010

5 mituri despre corpul femeii

Majoritatea cercetatorilor s-au axat pe corpul barbatului in studiile lor. Femeile nu au prea multe reprezentate in clinicile de studiu al cancerului care afecteaza ambele sexe. Diferenta aceasta covarsitoare este influentata de cercetatorii care nu vor sa testeze diferite medicamente si tratamente pe femeile care pot fi potentiale mame. Mai mult, instabilitatea hormonilor feminini face ca rezultatul studiului sa nu fie concret.
In ultimii ani, femeile au primit o mai mare atentie din partea cercetatorilor dar foarte multe informatii gresite in legatura cu corpul feminin se raspandesc inca in randul oamenilor.
Mit: O femeie nu poate ramane insarcinata in timpul menstruatiei In timp ce femeile au sanse minime de a concepe in timpul menstruatiei, “nimic, cand vine vorba de sarcina, nu este imposibil” declara Aaron Carroll de la Universitatea din Indiana si co-autor al cartii "Don't Swallow Your Gum: Myths, Half-truths and Outright Lies About Your Body and Health". Odata ce sperma a ajuns in vaginul femeii, aceasta poate astepta un ovul si o saptamana. Ovularea poate incepe foarte curand sau chiar in timpul ciclului menstrual, oferind astfel sansa spermatozoizilor sa fie norocosi. Metoda de programare a sarcinii nu da rezultate perfecte, declara Carroll.
Mit: Menopauza afecteaza senzatia sexuala. Schimbarea nu trebuie sa fie obligatorie si in dormitor. Un studiu la nivel extins realizat in Statele Unite, de catre Edward Laumann si colegii sai in 1994, a aratat ca jumatate dintre femeile de 50 de ani intretin relatii sexuale de mai multe ori pe luna. In timp ce inflamatiile si discomfortul pot face o femeie sa se lipseasca de sex o vreme, nu exista nicio dovada ca menopauza scade apetitul sexual, declara Vreeman.
Mit: Antibioticele fac anticonceptionalele sa nu prezinte garantii “Multi doctori chiar cred asta“ declara Carroll. Luate separat, anticonceptionalele dau gres in mai mult de 1 % din cazuri. Iar aceste procente nu se schimba, in cazul administrarii de antibiotice simultan. Exceptia de la regula ar fi rifampinul, antibioticul prescris pacientilor cu tuberculoza. Rifampinul micsoreaza nivelul hormonilor eliberati de anticonceptionale, dar nici in acest caz nu este evidenta cresterea riscului de fecundatie.
Mit: Femeile si barbatii trebuie sa doarma la fel de mult Un studiu realizat pe mai mult de 6000 de candidati, condus de specialistii Universitatii din Warwick in 2007, a aratat ca femeile care dorm cinci sau mai putine ore pe noapte, sunt predispuse de doua ori mai mult la boli hipertensive, decat femeile care dorm sapte sau mai multe ore. La barbati nu s-a gasit nicio legatura in acest fel.
Mit: Un doctor isi poate da intotdeauna seama daca o femeie este virgina. Doctorii nu isi pot da seama de fiecare data daca femeia este virgina sau activa sexual, au aratat mai multe studii. Nu este atat de simplu sa cauti o gaura in himen, daca ne gandim ca intotdeauna exista o gaura in himen. “Unii oameni cred ca himenul sigileaza vaginul (pana in momentul pierderii virginitatii), dar asta nu este adevarat”. In rarele cazuri cand este sigilat, menstruatia se produce in uter si cauzeaza probleme medicale grave.

No comments: